MORGAN HARPER-JONES – UP TO THE CLASS (LP)

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Play It Again Sam / PIAS

De 25-jarige Engelse zangeres en songschrijfster Morgan Harper-Jones is één van de 100.000 inwoners van het plaatsje Rochdale nabij Manchester waar ze onder de hoede van haar grootouders opgroeide. In 2020 had Morgan Harper-Jones al een vier tracks tellende EP op de markt gebracht onder de naam “Breathe” met daarop een geheel eigen gemaakte versie van de song “I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)” van Whitney Houston. In 2022 volgde een tweede EP “While You Lay Sound Asleep” met zes tracks.

In 2023 heeft Morgan Harper-Jones ook vier liedjes afgeleverd voor de soundtrack van de ‘Netflix’-film “Love At First Sight” waaronder de Whitney Houston-song en ook een coverversie van het nummer “Video Killed The Radio Star”, de single van de Britse band ‘Buggles’ uit 1979. Vorig jaar verscheen ook nog een derde EP van haar die “Joshua” als titel kreeg en eveneens vier nummers bevatte, songs die nu ook allemaal een plaats hebben gekregen op de tracklijst van haar eerste volwaardige debuutalbum “Up To The Class”.

Het album bevat twaalf eigen folk- en indie popsongs waarvoor ze wat componeerassistentie heeft gekregen van Iain Archer bij negen nummers en van Jamie Biles en Alex O’Shaughnessy die elk aan één song hebben bijgedragen. De plaat begint met het nummer “Swimming Upstream”, een heel rustige folkballad waarop deze artieste zichzelf op gitaar begeleidt. De Noord-Ierse singer-songwriter en albumproducer Iain Archer (gitarist bij o.a. ‘Snow Patrol’, ‘The Reindeer Session’ en ‘Tired Pony’) neemt verder de meeste overige instrumentatie bij de songs op het album voor zijn rekening, met uitzondering van de basgitaar die door Jon Kensington wordt gehanteerd en Matt Ingram die achter het drumstel heeft plaatsgenomen. De bij enkele tracks opduikende backing vocals worden door een vijftal verschillende zangers en zangeressen ingezongen.

Onze selectie aan songs uit de plaat voor de video’s bij deze recensie ging deze keer uit naar de ballad “Main Character” en het dynamisch swingende nummer “Boombox”. Die keuze illustreert perfect de variatie tussen de liedjes die Morgan Harper-Jones op “Up To The Class” heeft verzameld. Andere uptempo-songs zijn “Leaves” en “2D” terwijl “Little Avalanches” en “Amelia” wat meer melodieuze liedjes zijn en de sfeervolle ballads “Alone With You”, “Forever For Now”, “Loose A Tooth”, “Joshua” en albumafsluiter “Easy” op het album voor de passende en welgekomen rustmomenten zorgen. Het zijn trouwens vooral deze meer intimistisch gezongen nummers die we eigenlijk het beste werk vinden op dit heel aangenaam beluisterbare debuutalbum van Morgan Harper-Jones.

(valsam)